Συχνες ερωτήσεις

Τι είναι οι "Πρωτοβουλίες Ψηφιακής Καινοτομίας ενάντια στον Κορονοϊό";

Οι Πρωτοβουλίες Ψηφιακής Καινοτομίας ενάντια στον Κορονοϊό είναι νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες με στόχο την επιλογή, βράβευση και αξιοποίηση των καλύτερων τεχνολογικών λύσεων τις οποίες μπορούμε να ολοκληρώσουμε, κλιμακώσουμε και αξιοποιήσουμε άμεσα, για την υποστήριξη των πολιτών, του κράτους και ιδιαίτερα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η πρόσκληση αφορά:

Είτε ώριμες λύσεις οι οποίες μπορούν να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, επιφέροντας αποτελέσματα που συμβάλλουν στην προσπάθεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας ενάντια στην COVID-19, οπότε μπορείτε να υποβάλετε την πρότασή σας στη Δράση Άμεσης Εφαρμογής Ώριμων Ψηφιακών Λύσεων. Οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν και όσες προκριθούν θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση μέσω του διαδικτύου και θα ενισχυθούν με την παροχή πόρων, καθώς και τεχνολογικής υποδομής που θα διατεθούν από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους υποστηρικτές της δράσης.

Είτε νέες καινοτόμες ιδέες, οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν και να υλοποιηθούν γρήγορα, με τη συμβολή ειδικών της Υγείας και της Ψηφιακής Τεχνολογίας, και οι οποίες μπορούν να υποβληθούν στον Διαγωνισμό Ανάδειξης Καινοτόμων Ιδεών - #COVIDhackGR. Αυτός ο διαγωνισμός ακολουθεί τη διαδικασία ενός Hackathon, οι προτείνοντες θα μπορούν να συνεργαστούν με μέντορες, Επιστήμονες Υγείας & Πληροφορικής καθώς και Προγραμματιστές & Επιχειρηματίες, για να κάνουν την ιδέα τους πράξη.

Ποιες πρωτοβουλίες υποστηρίζει;

Όλες τις πρωτοβουλίες φορέων της ελληνικής κοινωνίας, που κινητοποιούν τα δημιουργικά μυαλά της χώρας, ώστε να αντληθούν ώριμες και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις στα προβλήματα τα οποία προκαλεί η πανδημία.

Τι σημαίνει “ώριμες και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις;”

  • Λύσεις έτοιμες για εφαρμογή με δυνατότητα άμεσης υλοποίησης και ανάδειξης αποτελεσμάτων
  • Τεκμηριωμένες προτάσεις όσον αφορά στις δυνατότητες άμεσης υλοποίησης εναλλακτικών λύσεων, από ήδη υφιστάμενες δομές / παραγωγικούς μηχανισμούς

Ποιοί μπορούν να συμβάλουν;

  • Επαγγελματίες από τους χώρους Υγείας & Πληροφορικής
  • Ειδικοί Επιστήμονες & Μηχανικοί
  • Προγραμματιστές & Διοικητικά Στελέχη
  • Καινοτόμες επιχειρήσεις
  • Μεντορες, Υποστηρικτές

Τι είναι ένα hackathon;

Μια παγκόσμια πρόκληση σαν την τωρινή, απαιτεί και παγκόσμιες λύσεις, συχνά με ‘out of the box’ τρόπο σκέψης, που θα προέλθουν από τη συνεργασία πολλών ανθρώπων με διαφορετικές ειδικότητες. Τα hackathon είναι μαραθώνιοι καινοτομίας, στη διάρκεια των οποίων διεπιστημονικές ομάδες προσπαθούν να δώσουν νέες λύσεις σε υπάρχοντα προβλήματα. Οι πρωτοβουλίες που υποστηρίζει το “Δίκτυο Ψηφιακής Καινοτομίας ενάντια στον Κορονοϊό” φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει τα λαμπρότερα μυαλά της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές προκλήσεις που συνοδεύουν την πανδημία λόγω του COVID-19.

Τι θα πρέπει να περιμένω;

O Διαγωνισμός Ανάδειξης Καινοτόμων Ιδεών - #COVIDhackGR σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε τις προτάσεις σας να παίρνουν “σάρκα και οστά”. Θα μπορέσετε να δουλέψετε εσείς και η ομάδα σας από την άνεση του σπιτιού σας ώστε να καταλήξετε σε ένα άμεσα εφαρμόσιμο αποτέλεσμα και η δουλειά σας να έχει πραγματικό αντίκτυπο. Δεν απαιτείται το προϊόν ή η λύση που θα προτείνετε να είναι ολοκληρωμένα για να συμμετάσχετε, ενώ θα έχετε στη διάθεσή σας ειδικούς και μέντορες τους οποίους θα μπορείτε να συμβουλευτείτε, κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει;

Διαγωνισμός Ανάδειξης Καινοτόμων Ιδεών - #COVIDhackGR είναι ανοιχτός για όλους, φυσικά δωρεάν. Ψάχνουμε κυρίως για προγραμματιστές, σχεδιαστές, επαγγελματίες υγείας, γιατρούς, εφευρέτες, αλλά και για οποιονδήποτε μπορεί να βοηθήσει - δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία σε Hackathon.

Μπορείτε να εγγραφείτε είτε ως πρόσωπο (εμείς θα σας βοηθήσουμε να ενταχθείτε σε μια ομάδα εργασίας) είτε να συγκεντρώσετε συνεργάτες και να δημιουργήσετε τη δική σας ομάδα. Κάθε ομάδα έχει έναν επικεφαλής και μπορεί να περιλαμβάνει ως και 10 μέλη. Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να αποκλείσουν συμμετοχές και νικητές που παραβιάζουν τον κώδικα συμπεριφοράς.

Aν δεν γνωρίζω κώδικα, μπορώ να συμμετάσχω;

Βεβαίως. Το σημαντικό είναι να έχετε ενδιαφέρον για την τεχνολογία και την υγειονομική περίθαλψη.